söndag 5 juli 2009

Är det viktigt med kvinnliga förebilder för tjejerna?

På Pingis Anger-bloggen försökte jag få igång en liten diskussion angående könstillhörigheten på tränare. Men jag gör ett nytt försök här. Är det viktigt att tränarna är av samma kön som spelarna? Kan en tjej/kvinna på något sätt utveckla tjejers pingisspel annorlunda än en kille/man? Och gäller samma sak på killsidan?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror tränarens kompetens och förmåga att skapa en bra relation med spelarna är långt viktigare är könet.
/Dan

Anonym sa...

Jag tror att det är viktigt för tjejerna att ha äldre tjejer att se upp till. Jag tror inte attde måste ha tränare som är tjejer. De viktigaste är att de har tränare som kan motivera dom.

Carin sa...

Tjejerna behöver mkt uppmuntran och stöd av sina tränare samtidigt som de måste ha roligt för att fortsätta - oavsett vilken sport de håller på med. Jag tror också att tränarens förmåga och kompetens är viktigast men då speciellt också att förstå tjejernas behov just för att de är tjejer. När de börjar komma upp i 10-12 års åldern är kompisar och att ha roligt super viktigt och måste vara en stor del av tränarnas kompetens. Min dotter var på ett läger med en ytterst kompetent pingis-tränare men hon förstod inte vad han menade och vågade inte säga det rätt ut - efter den vistelsen är hon, tyvärr, väldigt emot att åka dit på läger igen.
/ Carin A

Förra årets ledare sa...

Lägerupplevelserna är viktiga. Funkar det är det en utmärkt möjlighet till att förbättra sig. Jag tror att det för tjejer även måste finnas några regionala läger.
I klubben är vi numera lyckligt lottade med att ha både kvinnliga och manliga tränare med bra kompetens.

Oban sa...

Tränarens förmåga att se varje spelare som en unik individ med specifika egenskaper är nyckeln till framgång. Att utveckla en talangfull ungdom till en stabil seniorspelare är ett uppdrag som kräver en kompetent och lyhörd tränare med fingertoppskänsla. Jag tror inte att tränarens kön är det avgörande men jag tror däremot att kvinnliga förebilder, gärna i egna föreningen, är viktiga för tjejer upp till en viss ålder.
En fråga som intresserar mig är hur får vi tjejer att fortsätta spela när de kommer upp i 15-16 årsåldern?

Anonym sa...

Min erfarenhet är att tjejer tar åt sig kunskap lite annorlunda än killar därför gäller det för en manlig tränare är väldigt lyhörd och kan fånga upp dessa signaler på tex en fråga som inte vågas ställas. Vad gäller läger så tycker jag nästan det det borde vara ett krav att det finns kvinnliga tränare med. Risken finns att tränaren trampar in på fel ställe vid fel tillfälle och med kvinnliga tränare kan detta undvikas.

Christer sa...

Håller med Er andra att tränarens kön inte är det viktiga, men att tjejerna har kvinnliga förebilder och ledare med på läger och tävlingar kan vara viktigt.

För oss som spelar i en liten förening är det viktigt att skapa bra kontakter så tjejerna har kompisar ute på tävlingarna, annars ledsnar de snabbt.