lördag 27 september 2008

Intervju med Anna-Carin Larsson från Ås IF

Här är intervju med Anna-Carin Larsson från Ås If. De har lyckats att få Lilla Sportspegeln att visa bilder från Ås Open och att få fram flera pingsistjejer. Lilla Sportspegeln beskrev byn Ås på följande sätt: " En by som inte ens har en korvkiosk".

Hur rekryterar ni tjejerna till klubben?

För 5 år sedan var vi ute i skolan och gjorde en drive för att vi ville starta en tjejgrupp. (innan dess hade vi 3-4 tjejer i klubben) Vi fick då en grupp på 12 stycken som sedan succesivt har ökat. Rekryteringen har sedan dess varit i princip självrullande eftersom vi har en bred bas. Vi syns mycket i media, framförallt nu när vi har ett nystartat damlag vilket gör att många blir sugna på att börja alt. fortsätta.
Vi har också de senaste åren också varit med på föräldramöten i åk 4 för att rekrytera killar och tjejer till pingis och Bästa 4:an. Direkt efter skolan har vi sedan pingisskola för dessa.

Hur lyckas ni med både elit och bredd?

Vi vill att alla ska tycka pingis är kul och vi vill utmana ungdomarna utifrån deras egna målsättningar med pingisen. Vi har mixade träningsgrupper killar/tjejer-indelade efter ålder. Vi har på träningarna flera tränare (så att vi kan möta olika behov) Vi har väldigt stora träningsgrupper(ca 15 bord) så det är ändå svårt att hinna med alla. Inom Team Jämtland har vi ett bra samarbete både för bredden och för de som kommit längre i sin utveckling. Vi har kört många läger de senaste säsongerna både på klubbnivå och Team: Jämtlands nivå. Vi har på tjejsidan flera äldre tjejer som kommit långt i sin pingisutveckling och som är bra förebilder för de yngre -bredd och "elit" är otroligt viktiga för varandra... Vi har dessutom haft en otrolig "tur" med olika bitar som fallit på plats, Handslaget kom väldigt lägligt i tid, träningshallen som blev klar i samma veva och självklart också många ideelt arbetande människor som lagt mycket tid.

Hur många tjejer är det som spelar i Ås IF?

För två säsonger sedan peakade vi med 32 licenser...vi har inte lika många just nu, men vi startade upp för två veckor sedan med ordinarie träningar och har sedan dess haft 31 tjejer i spel.

Har du något tips till andra föreningar när det gäller tjejpingis?

Samarbete mellan klubbar, övernattningsläger, sociala aktiviteter (Vi har t ex hyrt fritidsgården några gånger, haft bad, bowling, bada i tunna, filmkväll mm)

Om du fick ändra på någonting för att förbättra svensk tjejpingis, vad skulle det vara?

Att man gör likvärdiga satsningar på killar och tjejer från förbundsnivå. Det är mycket ältande om varför tjejerna inte når resultat internationellt. Först när likvärdiga satsningar görs tycker jag att det kan det vara intressant att jämföra och utvärdera... Samma kapten för de yngsta? I så fall skulle kanske resurser kunna utnyttjas effektivare, ex gemensamma läger (i allafall tid och plats) så att t ex. tränarkompetenser kan utnyttjas bättre.

Inga kommentarer: