tisdag 30 september 2008

Pingis - en dyr sport

En av förklaringarna till att det är färre som är anmälda till tävligarna är kanske tävlingsavgifterna. I Eskilstuna så är anmälningsavgiften 130 kr/klass. Spel i fyra klasser kostar 520 kr. Tio st tävlingshelger per säsong blir då ca 5 000 kr. Spel i fyra säsonger 20 000 kr etc.

I Spårvägen och Ängby så måste föräldrarna/spelare själva stå för anmälningsavgifen. Då tillkommer även resekostnader. Jag vet inte hur det är i övriga klubbar. Stockholmsfenomenet beror bl a på avsaknandet av lokala sponsorer.

Har pingis blivit en för dyr sport?

15 kommentarer:

Anonym sa...

Naturligtvis är det viktigt att pingis inte blir för dyrt men jag tror inte det är det avgörande. Mycket hänger nog på att det nästan alltid är samma spelare i alla flicktävlingar. Det innebär att du får möta samma spelare kanske 10 ggr/säsong. Det är inte så kul oavsett om du vinner eller förlorar nästan alla möten mot den spelaren. Ska man undvika detta måste man resa oerhört mycket och det är kanske inte så lätt alltid, det sliter på både spelare, ledare och föräldrar. Därför tror jag att det är bra att tjejerna ibland ställer upp i kill eller herrklasser även om detta inte ger Sverigerankingpoäng i sin egen klass.

Patrik sa...

Det kanske vore bra att tjejerna fick rankingpoäng i killklasserna.

Innan det blir hets på att samla rankingpoäng så har jag upplevt att det är ganska vanligt att de yngre tjejerna ställer upp i killklasserna.

Anonym sa...

Att det är dyrt är helt klart och det gäller självklart både pojkar o flickor. Det måste bli en ändring på detta, många arrangörer höjer sina avgifter oavsett vilken nivå ens arrangemang ligger på. Har man en R1/GP tävling så är det normmalt att dessa tävlingar är dyrare är R2/R3 tävlingar.
/Fladder

Anonym sa...

Jag tror att många arrangörer tyvärr måste höja sina startavgifter för att tävlingen ska bli lönsam då lokalhyrorna går upp i de flesta kommuner

Patrik sa...

Jag känner föräldrar som tyvärr måste ransonera sitt barns tävlande bl a p g a de höga anmälningsavgifterna.

Anonym sa...

Var inne på Ängbys hemsida och ser att de tar ut 950 kr för en 15 veckors pingisskola där man träffas en gång/vecka under de 15 veckorna. Kanske lite dyrt för en prova-på-kurs för 7-9-åringar?

Anonym sa...

Jag tycker att det måste få kosta lite men då ska det vara en "proffsig" skött pingisskola med bra utbildade tränare och så kanske man kan få en egen tröja och vattenflaska m.m. och det får inte vara någon "fritidsgårdverksamhet" med barnpassning i pingiskolorna om man ska ta betalt utan de ska vara där för att lära sig pingis. Sedan måste vi vara ute tidigare att rekrytera unga killar/tjejer till våra pingisskolor 6-7 år innan de väljer annat att deltaga i

Anonym sa...

Det stämmer att våra 15 veckors kurser kostar så mycket, men vi har även kortare kurser som då är billigare.
I en klubb där alla tränare & kanslipersonal är anställda på heltid, deltid eller timme och som betalar skatt på pengarna och således så betalar klubben sociala avgifter för de antällda så blir kostnaderna på denna nivå.

Det känns dock billigare att göra en aktivitet i 15 veckor än att betala 400-500 för 3 klasser i en R2 eller R3 tävling.
Fladder

Anonym sa...

Jag håller med om att det måste vara kvalitet på pingisskolorna och absolut att vi måste få tag i 6-7-åringarna. Sedan är det väl inte så att hög kostnad=bra kvalitet. Kanske är vi i vår klubb bortskämda med att fortfarande lyckas rekrytera ledare som ställer upp på ideell basis eller med endast reseersättning. Jag förstår att det kan vara svårt att rekrytera ideella ledare med tanke på att ni har 7 pingisskolor igång, vi har bara två i höst

Anonym sa...

ååh herregud! betalar spelarna ALLT själv?! jag kommer från en liten klubb där föreningen står för allt och har aldrig ens funderat på att det inte går likadant till i alla klubbar...

Patrik sa...

Ja, det stämmer. Spelarna (läs föräldrarna) betalar ALLT själva i Stockholm.

Det går att räkna ut hur mycket det kostar per år, men då börjar man bara att gråta...

Anonym sa...

Håller med om att "tjejpingis" är en för dyr sport. Tycker inte det beror på anmälningsavgifterna, då det är ett bra incitament för klubbarna att anordna tävlingar, utan bristen på spelare gör att det krävs långa dyra resor. En bra killspelare kan utvecklas och få rankingpoäng på lokala tävlingar i kombination med spel i seniorklasser och lagspel. Detta är omöjligt för tjejerna eftersom det är för få startande i de lokala tävlingarna.

Anonym sa...

Ett sätt att komma runt problemet med långa (dyra) resor för tjejer skulle vara att börja med ungdomsklasser, öppna för både pojkar och flickor. Ängby hade så på sin Höstpool men inga rankingpoäng delades ut då, vilket kanske gör tävlingen lite mindre attraktiv.

Anonym sa...

Att införa en dataranking för alla pingisspelare i Sverige skulle lösa problemet med tjejer i pojkklasser, hur rankingpoäng ska fördelas etc. Alla matcher som spelas i tävlingar eller lagmatcher sanktionerade av SBTF ska ligga till grund för rankingen och vill man veta vilka som är bäst i en åldersklass filtrerar man bara fram dem med personnummer. Det skulle göra lagmatcher mer attraktiva för unga spelare, en obetydlig match i en pool blir plötsligt betydelsefull och på köpet kan man ta reda på bredden mellan toppspelarna i en klass.

Patrik sa...

Beträffande Ängbys Höstpool med ungdomsklasser så pratade jag tidigare med Anders Svensson och då skulle denna tävling var rankingpoängsgrundade för både tjejer och killar.

Det här konceptet kanske man skulle titta på i fler tävlingar