onsdag 10 december 2008

Dataranking svar på mejl

Svar på mina frågor från Bengt Andersson:

- Vad är status beträffande dataranking?
- Betraktar SBTF dataranking som en lika prioriterad fråga som enkäterna påvisar?
- För några år sedan fick SBTF en offert som man avböjde, varför?
- Vad krävs tekniskt för att få dataranking i Sverige?

Dataranking är en liten del i ett större sammanhang där licensiering och administration för tävlings- och seriespel ingår.

Status just nu är RF har bestämt sig för att frysa all utveckling i de befintliga system vi arbetar i och så fort som möjligt avveckla systemen.Detta innebär att målet med det utvecklingsarbete som under ett antal år har utförts tillsammans med RF för att nå fram till en dataranking inte kommer att realiseras inom de system vi idag använder.Vi kommer att bli tvungna att finna andra lösningar.

Inom den närmsta månaden vet vi hur mycket pengar som finns avsatta i budgeten för IT-utveckling.Uppdraget har under många år varit att tillsammans med RF och inom deras system till en begränsad kostnad ta fram en fungerande dataranking.

Hur prioriterat det är nu när det kommer att innebära betydligt högre kostnader är inget jag kan svara på, det får styrelsen svara på genom hur mycket medel som tilldelas i budgeten.

Offerten du talar om förelades styrelsen vid möte i september. Styrelsen sa inte klart nej till offerten men ville att fler företag skulle ges möjlighet att lämna en offert innan beslut tas.

Som jag ser det krävs det tekniskt ett licenssystem som bygger på en befintlig persondatabas, typ SPAR-registret, ett anmälningssystem till tävlingar, där licensierade spelare anmäler sig och som läggs in i ett tävlingsadministrativt program där resultaten efter tävling laddas upp till en resultatdatabas som även innehåller resultat från alla seriematcher. När man väl har alla resultat på plats och knutna till licensierade spelare är det enkelt att beräkna och presentera en dataranking.

Det stora problemet har varit att samla in alla resultat och att säkerställa identiteten på spelarna. Beräkningar i mitten på 90-talet när frågan togs upp vid ett antal förbundsmöten var att det då rörde sig om c:a 750.000 bordtennismatcher som spelades i Sverige under ett år. Dagens siffra borde vara något lägre men det rör sig nog i alla fall om en halv miljon matcher per år.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker det är konstigt att sbtf inte för 5 öre lyssnar på sina aktiva...

Nu är frågan!

Hur gör vi för att få SBTF att lyssna på oss? Några förslag?

Dennis