måndag 1 december 2008

Varför förbjuds tjejer spela i killklasserna?

En sak som jag inte har förstått är varför många arrangörer förbjuder att tävla i killklasserna? Vad är skälet? Det kan inte vara tidsschemat eftersom det bara är att ange tidsschemat som begränsning, dvs en klass på fm och en klass på em.

Vad är skälet?

Varför tycker SBTF att det är helt OK?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Något jag lackade ur på ordentligt var när Solna hade sin tävling där tjejer inte fick spela i killklasser och där det dessutom inte fanns andra klasser än flickklasser upp till 20 år och DE-1. Det kändes sådär lagom roligt för de som är 20+ och inte elitspelare. Inte för att de är så många, men att en klass 3 kille på 17 år har typ 5 klasser och välja på och tjejer över 17 år har två är väl kanske inte sådär jätteroligt.

Kollar man i regelboken står det "Flick- eller damjuniorspelare har rätt att delta i pojk- herrklass motsvarande lägst sin ålderklass". Sid 126 i 07/08. Hittade inte nyaste regelboken dock... Är det verkligen så att arrangören får förbjuda tjejer att spela killklasser om det står sådär? Kan ha missat ngt bland reglerna också...

Patrik sa...

Jag har läst reglerna och det finns en begränsning att tjejer får spela max en killklass per dag. Regeln känns konstig. Se paragrafen om Startbegränsning nedan.

Antal starter får man begränsa, men inte vilka klasser :-)

Alla arrangörer som förbjuder tjejer i killklasserna bryter mot reglerna!

§ 29. Startbegränsning
Manliga spelare får maximalt delta i tre tävlingsklasser (inkl dubbel) per tävlings¬dag.

Kvinnliga spelare får delta i obegränsat antal tävlingsklasser per tävlingsdag, dock högst en herrseniorklass eller pojk herrjuniorklass.

Arrangör har rätt att ytterligare begränsa antalet starter per tävlande.

Patrik sa...

Paula: Är det konstigt att Solna inte har en enda pingistjej?

I Solna Open 2007 så fick tjejerna i F12 vänta i 1,5 timme innan de fick köra igång. Det fanns gott om lediga bord hela tiden.

Anledningen var att de inte hade domare. Efter 1,5 timmes försening fick tjejerna köra igång och då utan domare...

Anonym sa...

Kan tyckas konstigt men jag skulle aldrig kunna lägga tidsschemat för Ängbys internationella om tjejer kan spela i killklasser. Många killklasser är så stora och sträcker sig över hela dagen och då blir krockar oundvikliga.
Jag är dock för att det ska vara möjligt i så många tävlingar som möjligt./Fladder

Anonym sa...

Fladder - det är skillnad på Ängbys Internationella och Solna Open.

Tror dock att det är bra att låta tjejer tävla i killklasser till så stor del det är möjligt. Får man som tjej deltaga i tex H3, H4, D2 och Dj20 under en helg är det mer motiverat att åka till tävlingen än om man bara får spela D2 och DJ20. Det är ett steg till att behålla tjejer anser jag. Motivera till fortsatt spel.

Patrik - Vad vi inte vet är om de som förbjudit spel i killklasser har sökt dispens för det när de skickade in sin tävlingsansökan...