söndag 11 januari 2009

Elitserien mm

Liverapporteringen i div 1 och Elitserien lämnar mycket att önska. Ojämnheten mellan lagen är stora. Utgången av de flesta matcherna är på förhand given. I helgen slutade fem matcher i Elitserien Syd 6-0 och tre st 6-2.

Jag tror att det vore bättre om serierna var jämnare. Utan att vara expert så känns det som om det borde vara en elitserie, två superettanserier och fyra div 1 serier.

Vad tycker ni?

19 kommentarer:

Anonym sa...

Hur många lag skulle få vara med i en elitserie i så fall? 8-10 kanske?

Patrik sa...

Inte fler än 10 och inte färre än 8. Det känns som om 8 skulle bli en jämn serie, men det vore inte bra om någon av dessa 8 åkte ut, vilket innebär att det kanske skulle vara 10 lag.

Patrik sa...

För övrigt så är svenskbordtennis.com nere!

PaulaS sa...

Anledningen till att man gjorde det till två elitserier var väl att det var för få klubbar som hade ekonomi till att ha lag i elitserien annars.
Därför delade man upp Sverige i två vilket minskar resekostnader. Att det är sammandrag gör dessutom att klubbarna får bättre förutsättningar.

Sedan att lag som åkt ur elitserien får vara med igen tycker jag är något spännande. Känns som att alla som vill får spela elitserien vilket ger det hela en liten b-känsla. Långt ifrån alla lag som är med har något där att göra egentligen.

Men som sagt, det är väl till stor del en ekonomisk fråga utan att jag heller är någon expert...

Anonym sa...

Oavsett om man har 1 eller 2 elitserier så borde man bara ha 2 division 1 för att göra dessa serier jämnare. På så sätt så får man fler division 2 (just nu 0 st.). Det skulle kunna innebära att fler klubbar vågar anmäla fler lag. Vi har ju haft ett lyft med handslaget/Idrottslyftet så snart kanske vi kan se det även i seriespelet. Men en stor fråga är om man inte borde ha 3 manna-lag ialla fall i elitserien. Det vanliga a-b-c mot x-y-z systemet på 2 bord. När man röstade för superettan för herrar så innehåll den motionen även superettan för damer men den delen bara försvann. Det är viktigt att serien/serierna under elitserien är så tuff som möjligt och att det är den bästa lagen i Sverie som möts (undantaget de som ligger i elitserien förstås)/ Fladder

PaulaS sa...

Fladder har en poäng.
Frågan är hur man ska motivera typ Linköping att åka till Söderhamn o kanske ännu högre om de får in damlag i ettan där. För tillfället så e de väl Gävle som har lag längst norrut.

Div två serier som är nationella, regionala eller rena distriktsserier?

Anonym sa...

Varför ska det vara svårare att motivera tjejer att åka lång än killar. Så länge vi har sammandrag så har vi ett relativt billigt seriespel oavsett avstånd. Spelare och klubber lägger ut mycket mer pengar på individuella tävlingar och åker långt. I seriespelet är det större chans att få möta äldre/rutinerade spelare även om det är långt kvar till antalet rävar som finns i herrarnas serier/Fladder

Fladder sa...

Regionala serier är ok längre ned i systemet. Det viktigaste är att vi behåller så många som möjligt även dom som kanske "bara" är klass 3:or och som går ur flick och junioråldern

PaulaS sa...

"Det viktigaste är att vi behåller så många som möjligt även dom som kanske "bara" är klass 3:or och som går ur flick och junioråldern"

SÅ viktigt. Det är där många tappas och det är synd.

Kanske galen tanke men vore det inte lite häftigt med en "mixed" serie? Fyramannalag med två tjejer o två killar. Som bästa fyran typ, men äldre.
Ha tjejserier högre upp i åldrarna i Sterikscupen också, typ DJ17, DJ20 vilket bidrar till att det finns seriespel kvar för tjejer även när de kommer över 15årsåldern. Lagspel är roligt, tror jag de flesta är överrens om.

Anonym sa...

Mycket positiv till Fladders förslag med tremannalag och superetta - tror även på ett övernationellt inslag på nordisk nivå för att öka attraktionen för spelarna. Jag tror man helt ska lämna region- och distriktsnivån när det gäller dampingis - det är för få spelare.

Ett förslag:
* åtta lag spelar en enkel elitserie med 7 lagmatcher på hösten
* de fyra främsta i elitseriens höstomgång spelar i en nordisk elitserie på våren
* femman tom åttan spelar mot de fyra bästa i superettan på våren
* Femman till åttan i superettan spelar mot de fyra första i nationella div 2 på våren osv
/Anders Bölenius

PaulaS sa...

Lämnar vi distrikts och regionsnivån lämnar vi även dem som "hobbyspelar". Typ klass 3 som Fladder säger. De som spelar för att det är roligt och inte har några högre ambitioner, är det inte viktigt att det finns något för dessa också?

Anonym sa...

Tjejpingis är lite speciellt med få spelare där i princip alla tränar hårt. På herrsidan är det betydligt vanligare med motionsspelande på olika nivåer.

Det är lite av en ond cirkel.
Eftersom det är så få tjejer så går det inte att ordna bra tävlingsspel. Eftersom det inte finns bra tävlingsspel så blir det få tjejer.
/Anders

Anonym sa...

Paula - vi skrev om varandra - hade inte uppdaterat:

Jag tror det är viktigt att ha fler motionsspelare på damsidan som man idag har på herrsidan.

För att det ska bli kul med seriespel måste spelarna vara ungefär på samma nivå. Eftersom det är så få damspelare så blir det mycket lättare att ordna detta om man även kör de lägre serierna på nationell nivå.

Kostnaden för seriespel när man kör sammandrag är ändå mycket mindre än för vanligt tävlingsspel.
/Anders

Patrik sa...

Debatten behövs verkligen. Det är verkligen ojämna elitserier och div 1 serier. Är det någon som vet om det är någon motion på gång?

PaulaS sa...

Tror du det finns ett så stort intresse att köra seriespel på nationell nivå hos alla? Jag får hålla med om det Fladder sa tidigare; 2 div 1 serier ist för 4 är inte alltför tokigt. Skulle kunna vara riktigt bra.


Jag tror fortfarande att det är viktigt att försöka ha någonting på åtminstone regionnivå, i detta fall kanske då div 2 serierna. I varje fall sträva efter att ha det. Sedan måste det självklart till andra åtgärder för att få pingis att bli attraktivare även på damsidan.

Tror inte det måste till att alla seriesystem är nationella för att skapa en jämn nivå. Möjligtvis kan vi stryka disktiktsserier ur tankarna åtminstone för tillfället med regionsserier tycker jag absolut inte vi ska slopa Anders.

Fladder sa...

Kör man på regionsnivå med div 2 så får man med rese och övernattning som för de flesta är roligare än att bara spela på hemmaplan.

Anonym sa...

Toppen Patrik att Du öppnade denna tråd.

Andres Ljones vill ha bra förlag på upplägg som senare kan läggas fram till förbundsmötet

Anonym sa...

Att redan föreslå att vi skall gå tillbaka till åtta lag i elitserien är taskigt mot de lag som är lite nyare i de här sammanhangen. Ge dom en chans att växa in i elitserien eller ska bara de klubbar som är etablerade, stora och välbeställda ha en egen lekstuga.Det gagnar ingen. Förslaget om tremannalag måste väl vara för att dra ner på truppen för att det ska bli billigare? Eller är det för att de svenska spelarna blir bättre om det bara är tre i laget? Med färre spelare i laget ju mer betydelsefull blir varje spelare. Då måste alla skaffa en bra förstespelare = kinesiska och eftersom det är färre spelare i laget kan man kicka någon yngre svensk spelare ur truppen för vem törs ge dom chansen att spela mot de bästa när det bara är tre i laget.Sedan har vi regeln om att en spelare inte får spela i en mästerskapsserie i två länder. Se till att de spelare som vill spela i en utländsk högsta liga för att utvecklas och möta bra motstånd även kan spela i Sveriges högsta serie. I grund och botten är det inte 16 fyrmannalag i elitserien som gör att svensk dampingis är på dekis internationellt utan avsaknaden av en stor bredd gör att du inte får något underlag för en topp.Som det är nu och om man är riktigt elak så kan man säga att bredden nästan är detsamma som toppen. I alla fall är basen i triangeln väldigt smal.

Anonym sa...

Med 3 tjejer i laget kan flera föreningar har två lag - i de divisioner där man spelmässigt passar. 4 tjejer och en chafför blir en bil till sammandragen.

Kanske kan bästetjejen spela 3 singlar, de övriga två men de två sämsta skall spela dubbel.
Det innebär att en kines inte själv kan vinna matchen.