söndag 26 april 2009

Dataranking

Förbundsmötet beslutade igår att införa dataranking i Sverige. Äntligen!

58 kommentarer:

Carin sa...

Vad kommer det att innebära?

PaulaS sa...

Beslutades även att det blir tremannalag i damernas division 1 och att man har kvar fyramanna i damernas elitserie...

Anonym sa...

hur många division 1?

Patrik sa...

Datarankingen innebär i korthet att alla matcher ligger till grund för rankingen. S:t Erikscupen, seriespel, spel i killklaserna, spel i damklasserna och det spelar ingen roll hur många som ställer upp i en klass.

PaulaS sa...

Avslag på Ängbys motion om ändringar i antalet divisioner har jag för mig. Så fyra som det varit innan, Anonym. Jag var själv inte med på mötet utan hört från andra så någon annan får gärna bekräfta.

Anonym sa...

Konstigt att det inte blev 3-manna i damernas elitserie. vi har inte så många damer som håller klassen så att det är utvecklande för Svensk dam pingis att spela i elitserien med 4-manna lag. Hoppas de tänker om snart i den frågan.

Anonym sa...

Elitserieklubbarna hade själva i en enkätundersökning valt att spela 4:manna lag. Konstigt är dock att intresset i Sverige är så litet för att spela 2 st. div 1 och 2 st. div 2 för att få jämnare serier. / Fladder

Förra årets ledare sa...

Kul att det blev dataranking men vad kommer det att innebära för alla ideella ledare. Kommer det att innebära att min måndagskväll som tidigare kunnat avslutas vid 2230-tiden med telefonrapportering av matchresultatet ska tillbringa ännu en stund vid datorn för att knappa in resultat. Är positiv till dataranking men sorry, kommer inte att göra någon till bättre pingisspelare. Hur många i USM hade placerat sig bättre om det fanns dataranking?

Anonym sa...

Det kommer inte att bli någon skillnad. Tyvärr, så blir det samma lirare som kommer att ligga högt upp på rankingen. Det är ju bara ett annat sätt att räkna poängen. Håller med om att det troligen blir mer jobb för ledarna till ingen nytta igentligen.

Patrik sa...

Ingen hade placerat sig bättre om det hade funnits dataranking, men möjligheten att komma med hade blivit rättvisare.

Patrik sa...

Den stora poängen med dataranking är bland annat att gynna seriespel.

Lördagens tillställning i Brännkyrkahallen med S:t Erikscupen gällde ingenting, vilket gjorde att spelet blev därefter.

daniela sa...

jag fattar inte hur data ranking går till?

Patrik sa...

Dataranking innebär att du får mer poäng vid en vinst mot en högre rankad motståndare än en lägre rankad.

Alla matcher räknas, dvs även seriematcher.

Om man har t ex 500 poäng så kan en vinst mot en spelare som har 200 poäng ge 1 poäng och en vinst mot en spelare som har 600 poäng ge 30 poäng. Förlust mot den lägre rankade i exemplet kanske skulle ge -30 poäng och en förlust mot den bättre rankade kanske skulle ge -2 poäng.

Anonym sa...

Det finns en baksida med dataranking/spelarrating system och det är att det kan vara dyrbart att spela klasser/tävlingar där man förväntas förlora dom flesta matcherna och därmed sänka sin rating. I värsta fall kan det bidra till att man avstår en tävling för att bibehålla en rating som man för tillfället är nöjd med. Dataranking är oavsett the way to go. Inget system är perfekt.

Anonym sa...

kommer datarankingen att införas redan till nästa säsong dvs 1/7-2009?

Patrik sa...

Dataranking kommer att testas under denna säsong, men införas först säsongen 2010/11.

Anonym sa...

hur/vem avgör vilken ranking en spelare har när säsongen börjar?/AÅ

Patrik sa...

Skulle tro att man gör som i Finlad (om jag förstod deras system rätt). Man utgår från nuvarande ranking som får ligga till grund för datarankingen.

Anonym sa...

Dataranking eller ej....en ickefråga som inte är viktig för svensk pingis. Det är helt andra parametrar som bestämmer om vi ska bli en attraktiv sport för dagens ungdomar i Sverige. Talangutvecklingsarbetet för att närma sig världseliten igen fortgår oavsett variant av ranking. Ranking har idag och har alltid haft en överskattad roll när det gäller att stimulera och motivera ungdomar i utövandet av sin sport. Ofta är det föräldrar samt okunniga ledare/tränare som ideligen pratar om ranking och dess betydelse.

Anonym sa...

Till "Dataranking eller ej"
Varför tror du det?

Anonym sa...

Jag bygger påståendet utifrån drygt30 års erfarenhet av bordtennis (som spelare samt ledare/tränare).

Anonym sa...

Vidare styrker forskning i ämnet samma påstående

Patrik sa...

Till dataranking eller ej:

Jag tycker att du blandar ihop rankinghets med ett rättvisande rankingsystem.

Idag är det mycket föräldrarnas plånbok som styr. Jag tycker att man bör gå ifrån det. För att komma med på USM i P12 så var det bara att åka till Kiruna för dyra pengar och därmed peta ned någon som inte hade råd att åka dit.

Anonym sa...

Alla som hade i USM-sammanhang i Pojkar 12 att göra....deltog också i USM, Pojkar 12...

Anonym sa...

Lägg ner all ungdomsranking....vad sägs om det?

Patrik sa...

Jag tror nog att du inte är tillräckligt insatt om du menar att alla som hör hemma i P12 på USM också var där. Var god och läs resultatlistorna från Kiruna.

Jag tycker jag känner igen sättet att resonera. Tidigare så skrev en person med samma inställning att det ändå inte spelar någon roll vad man gör för det är ändå inte någon pingistjej som blir något. Var det du?

Beträffande förslaget om att ta bort rankingpoängen från ungdomspingisen så känns det mer som ett förslag från filmen Tillsammans. All sport är en form av tävling. Ett liknande förslag skulle kunna vara att ta bort bollräkningen i pingis.

Anonym sa...

sluta underskatta kirunas tävling

Patrik sa...

Jag har ingenting emot Kirunas tävling. Jag har själv varit där och tyckte att det var mycket välorganiserad och trevlig. Kan starkt rekommendera tävlingen.

När jag tittar på resultatlistorna för killarna så är det ju inte de bästa som var där, men det delades ut en massa poäng till de som hade råd att åka dit.

Anonym sa...

Bäste Patrik.

De bästa var på plats under USM i Pojkar 12-klassen och faktum är att seedningarna visade sig vara mer än tillfredställande. Ett tecken på att dagens poängranking är relativt rättvist och högst användbar vid seedning av ett USM.

- Hela 40 av de 42 högst rankade spelarna i Sverige deltog i P12-klassen

- Hela 49 av de 55 högst rankade spelarna i Sverige deltog i P12-klassen

- Ca 70 av de 80 högst rankade spelarna i Sverige deltog i P12-klassen

- Hela 14 st. av de seedade spelarna (16 st.) nådde fram till 1/8-delsfinal (bland de 16 bästa).

- Samtliga 8 av de kvartseedade spelarna nådde fram till kvartsfinal (bland de 8 bästa)

- Samtliga 4 av seemiseedade spelarna nådde fram till semifinal (bland de 4 bästa).

Sammanfattningsvis:
De bästa var på plats under USM (P12-klassen)...vidare visade sig aktuell P12-ranking, som låg till grund för seedningen på USM, vara mer än godkänd (se ovan). Allt kan givetvis bli bättre... men här visar det sig alltså....svart på vitt.. att kririken mot dagens rankingsystem är grundad,,,åtminstone när det gäller exemplet; P12-klassen.

Anonym sa...

ajdå, ett skrivfel blev det visst...ogrundad skall det förstås stå

"men här visar det sig alltså....svart på vitt.. att kririken mot dagens rankingsystem är ogrundad,,,åtminstone när det gäller exemplet; P12-klassen".

Anonym sa...

Patrik, du skriver:

"Jag tycker jag känner igen sättet att resonera. Tidigare så skrev en person med samma inställning att det ändå inte spelar någon roll vad man gör för det är ändå inte någon pingistjej som blir något. Var det du?"

Vet inte vad du refererar till för kommentar... men den var definitivt inte skriven av mig. Jag önskar verkligen att Svensk Dampingis skall nå framgång !!!

Patrik sa...

Att de som har köpt sig en plats till USM genom att åka till Kiruna och hamnar bland de som är kvalificerade är väl ingen kvalitetsstämpel för rankingsystmet.

Det jag verkar ha svårt att förklara för dig även i tidigare kommentarer under tidigare inlägg, det är att andra som inte har råd blir bortsopade från rankinglistorna även om de är bättre.

Anonym sa...

Patrik, du skriver;

"Beträffande förslaget om att ta bort rankingpoängen från ungdomspingisen så känns det mer som ett förslag från filmen Tillsammans. All sport är en form av tävling. Ett liknande förslag skulle kunna vara att ta bort bollräkningen i pingis."

Kommentar:
Jag föreslog inte att man skulle ta bort tävlingsmomentet i Pingis. Det är givetvis grunden för all tävlingsidrott. Tvärt om så skall mina åsikter ses i en kontext av s.k. "elittänk". Att fokusera och "lägga krut på" rankingfrågan är inget som främjar svensk pingis. Vi borde istället diskutera hur vi skall kunna arbeta med Talangutveckling på ett optimalt sätt för att återigen nå internationell framgång. Det finns ingen svensk världsstjärna i Pingis som har blivit framgångsrik tack vara eller p.g.a. en viss form av rankingsystem. Det är andra faktorer än ranking som bestämmer om vi skall nå framgång i Svensk Pingis.

P.S. Tillsammans var för övrigt en mycket bra film

Anonym sa...

Patrik:

Jag vågar påstå att jag har bra koll på spelstyrkan hos aktuell åldersgrupp (Pojkar födda 1997 och senare). Mig veterligen så var åtminstone de 50-60 bästa P12-spelarna i Sverige kvalificerade till P12-klassen i USM (80 starter).

Anonym sa...

Spelarna anpassar sig till det rankingsystem som finns.
Med dataranking kommer fler tjejer att spela i killklasser och fler unga spela i seniorserierna. Ordningen på spelarna kommer nog inte att ändras.

Anonym sa...

Dagens poängrankingsystem fungerar enligt min mening tillfredställande...och samlar därmed "de bästa" till USM/JSM. Sen är det givetvis så att det aldrig kan bli rättvist till 100%.Ex; "Kalle" 12 år är rankad typ 89:a: i P12 och kommer inte med på USM fastän han kanske egentligen i spelstyrka är....vi säger...61:a. Tråkigt för den enskilda individen "Kalle" men i det stora hela inte så viktigt för Svensk elitpingis. Så länge det är så att de bästa kommer med ...typ de 50-60bästa... kan vi leva med att systemet inte är perfekt. (finns verkligen det exakta mätinstrumentet för att mäta spelstyrka?)Finns det inte också ett värde i att flera svagare distrikt och regioner får utbildning genom att vissa DM-vinnare, som annars ej varit kvalificerade, ges möjlighet att delta på ett USM/JSM. Ska vi stänga fönstret helt till t.e.x. vissa delar av Norra Sverige? Det skulle inte vara bra för Svensk Pingis tror jag.

Anonym sa...

Ett orosmoln med dataranking är om det undergräver nuvarande R1-tävlingar och GP-tävlingarna.

I tjejklasserna kan man tydligt se att de bästa spelarna uteblir i slutet på säsongen då deras rankingpoäng slagit i taket. Rankingpoängen är tydligt styrande till valet av tävlingar och vilka klasser de anmäler sig i.

Kommer färre tjejer att delta i R1-tävlingar och istället spela killklasser på hemmaplan med dataranking?

Anonym sa...

R1-tävlingarna är de enda tävlingar där det blir anständigt många deltagare i tjejklasserna - beror det på nuvarande rankingsystem?

Anonym sa...

Dataranking...poängranking....ingenranking.....skit samma......träna mycket och stenhårt och se till att ha riktigt kul...så blir man en lycklig pingisspelare...och vissa blir till på köpet till slut riktigt bra i pingis. Vi ledare och föräldrar har ett stort ansvar att tona ner vikten av ranking och poäng. Ha kul...tävla mot olika motstånd...vem som helst...oavsett kön, ålder eller ev. handikapp... på vilken tävling som helst och strunta i hur många rankinpoäng det genererar. Det blir bra så...god natt !!!

Patrik sa...

God natt! Det är alltid kul med lite debatt.

Jag är just nu heldeppad efter Stefan Livs insats i straffläggningen. Det känns som om jag hade tagit alla tre målen själv.

Anonym sa...

Sluta underskatta pojkklasserna i Kiruna!

Anonym sa...

Vad har Kiruna tävlingen gjort mer än att det kommit någon lirare från Norrland med till SM kanske. Om de fått för höga ranking poäng så gör väl inte det något. Det måste vara kul att slå en som ligger högre på rankinglista. Att slå ut en seedad spelare hör man på varje tävling att det är kul. Om man skulle haft ett perfekt system så hade man inte behövt lira överhuvudtaget utan då kunde vi suttit framför datan och skrivit resultaten. Den som betalade mest fick flest poäng t.ex.
Rent hypotetiskt kan de bli så här nu som det var inom schacket för något år sedan. Ex. Norrland bestämmer sig för att de vill ha med så många som möjligt till SM tävlingarna. Då fixar de en serie där de möts en massa gånger. De har några som slår nybörjarna i de andre lagen som kommer kanske från samma klubb. Då skrapar de ihop de poängen de vill ha och får vara med i SM. De kan också fixa fler tävlingar på samma sätt och ta de poängen de behöver. Det positiva för dem är ju att de behöver inte åka till södra Sverige för att ta poängen. Det sparar ekonomin för spelarna som har det långt till tävlingar som har mycket poäng.
Vad blir skillnaden då. Blir det rättvisare?
Jag gillar Norrland så ta nu inte illa upp. Det var bara ett ex. Det kunde varit Skåne eller något annat distrikt också. Eller varför inte endast en klubb.

Patrik sa...

Det finns nog inget system som är helt perfekt.

Jag hoppas dock och tror att dataranking stimulerar seriespel.

Anonym sa...

Allt som görs för att stimulera serie spelat är till godo. Om de fortsätter med pingis så är det i serie spelet de kommer att spela i vuxen ålder och inte i tävlingarna.
Bara det inte blir så att de förlorar matcher för att de skall slå ner sig en klass så att de skall kunna få fler priser i skåpet där hemma. För de har ingen chans i tävlingarna annars. Där har du det största hotet mot data ranking. Men låt oss prova.Vi ger det en chans. Funkar det inte så kan vi gå tillbaka eller göra något annat. För dagen system är inte jätte bra det heller men det funkar hyfsat endå, faktiskt.
En sak till. Hoppas det inte blir extra jobb för ledarna. De ledare vi har har redan ett jätte tryck på sig för det är inte så många som vill vara ledare och de vi har (de fleste) brinner verkligen för pingis. Om inget annat så såg man det under U-SM.

Patrik sa...

Offerten är på 600 000 kr och det borde innebära att det enda som ledarna sak göra är att skicka en fil till SBTF för att uppdatera det centrala registret. Annars har det blivit något fel i offertförfrågan.

Jag kan hålla med om att värdet av att få "rättvisare" ranking inte står i proportion till kostnaden. Men eftersom seriespel blir lika mycket värt som turneringsspel så tror jag att alla blir vinnare.

Anonym sa...

finns det ngn beskrivning på hur systemet fungerar, hur poängen räknas etc. Kan man ladda ner ngn dokumentation?

Anonym sa...

Hur rättvist blir det för tjejer i små klubbar som inte har något lag att spela i, inte nog med att dom inte får nöjet att spela i ett lag och uppleva en team känsla nu skall det förloras poäng med. Följden med denna poängfixering kommer ju bli att man skall försöka få ihop ett lag(kul) men sen kanske åka 15mil(suck) för att spela en hemmamatch. Låter inte kul, utan som jag ser det gynnar detta bara stora klubbar eller spelare i stora städer.//Per

Anonym sa...

Håller med den som skrev förra inlägget. Det får inte bli något för storstads klubbarna bara. Är själv från Skåne men jag tycker det är lika viktigt med spelare från Kiruna som från Malmö för Svensk pingis. Datarankingen kan bli en utslagning av småklubbars tjejer också. Där måste SBTF vara vakna så inte det inträffar.
Det jag tycker är största problemet i Svensk pingis överhuvudtaget är att det börjar bli en överklass sport. Där de som har föräldrar som har råd att åka runt får spela. De som har det lite sämre ställt blir hemma och går över till andra sporter där man inte behöver åka så långt och därmed blir billigare att utöva. Där borde man göra något i stället. Men vad? Jag har ingen lösning trots att jag tänkt på detta i många år.

Anonym sa...

Patrik.

Har sedan länge förstått att du ej tycker dagens rankingssystem är bra. Jag håller inte med dig men alla behöver verkligen inte tycka lika....blir roligare så. Jag är dock nyfiken....på vilka grunder hävdar du att rankingen kommer bli så mycket rättvisare med en dataranking för dyra pengar. Kan det inte vara så att den dataranking som du så hett efterfrågar även den har sina nackdelar och ej genererar en helt rättvis ranking? Det visar sig om inte annat. Tycker det finns anledning att inte "ropa hej" innan vi vet hur en ev. dataranking utfaller....och till vilken kostnad. Jag personligen skulle hellre se att man la pengarna på saker som kommer ungdomarna till del (läger, tävlingar, tränare m.m.)

Patrik sa...

Visst går det att göra så att datarankingen t o m blir sämre än dagens system, men det borde vara mycket lätt att rätta till.

Jag tycker det orättvisa i dagens system är att t ex att sju topptjejer i en klass ger noll poäng till alla och åtta nybörjare ger en massa poäng. Motståndet borde vägas in.

Jag tycker också att pingisen är en alldeles för dyr sport idag. Många resor med övernattningar innebär att en del lovande ungdomar får stanna hemma för att föräldrarna inte har råd.

Jag tycker också att man bör stimulera de tjejer som är ensamma i sin klubb mer än vad man gör idag. De är verkligen intresserade av sporten.

Men en sak som jag håller med föregående talare om är vi kanske inte ska ropa Hej för tidigt. Vi får avvakta och se hur tänket bakom datarankingen är.

Anonym sa...

Precis, bara det inte blir prestige i detta. I början kommer det att vara barnsjukdomar som måste sållas bort. Så vi får hoppas att förbundet är flexibla här när det dyker upp problem och ändrar till det bättre året efter. Med en sådan inställning kan det bli bättre med dataranking i fortsättningen. Men jag hävdar endå att det är inte där problemet ligger i Svensk pingis överhuvudtaget. Det är på samma sätt inom pojk pingisen också. de problem du räknar upp för tjej pingisen. kanske är inte lika stora men de finns där.
600.000:- då kanske man skulle kunna göra något annat som gagnade pingisen bättre. Fler tjej läger kanske. Eller något annat. Inte stora pengar i t.ex .hockey men i pingisen är det mycket stora summor.

Anonym sa...

Om man tror att möjlighet till seriespel per automatik betyder högre ranking är man ute och cyklar. Det är inte antalet matcher som är avgörande för rankingen utan vem man vinner eller förlorar mot. En seger mot en duktig kille på en lokal c-tävling kan vara mer värt en några vinster i seriespelet. Vill det sig illa och man förlorar många matcher i seriespel tappar man ranking. Baksidan är som tidigare nämnt att man kan avstå tuffa klasser eller tävlingar för att undvika minuspoäng när man uppnått en ranking man är nöjd med.

Anonym sa...

Tråkigt med så många anonyma kommentarer då de flesta kommentarerna är mycket bra och vi kanske skulle ha nytta av att kunna diskutera detta även på läktarna om vi vistte vem som e vem. När det gäller dataranking så tror jag att det är seniorerna som kommer ha mest nytta av den då dom idag inte har något mätverktyg för sina framsteg. På ungdomssidan så har vi en ranking som onekligen fungerar men som ändå i mina ögon skulle kunna modifieras. Som att värdera varje spelare samt antalet spelare i en klass när man delar ut poängen. Detta skulle innebära att man kan få mer poäng i en bra R3-tävling än i en dålig R2-tävling. Jag håller med om att det fixeras för mycket på poäng när det är träning och matchningen i sig som ger en spelutveckling. /Fladder

//Sten sa...

Ett problem med datarankingen är om man får poäng även om man vinner mot en som är sämre rankad. Då kan man i princip spela många matcher mot dåligt motstånd och ändå öka på sin ranking. Ett annat problem är om spelare försöker undvika matcher mot svårt motstånd för att slippa förlora rankingpoäng.

Jag vet inte om jag uppfattat det hela rätt men skulle man inte istället kunna göra systemet så att man får poäng om man vinner över någon som är bättre rankad och man förlorar poäng om man förlorar mot någon som är sämre rankad.
Däremot om man vinner över någon som är sämre rankad eller förlorar mot någon som är bättre så borde det varken resultera i några plus eller minuspoäng.

Då skulle man komma tillrätta med de allra mest uppenbara nackdelarna med dataranking. Men det finns kanske andra nackdelar med detta? Eller det kanske rent av är så det är tänkt att fungera, vad tror ni?

/Sten

Anonym sa...

det blir poänginflation Sten :) Nedan följer en rörig historia.

I Finland har det föreslagits att rankinglista och ratinglista skall finnas pararellt. Spelarens rating skall påverka rankingen men även extra bonuspoäng utdelas för turneringssegrar som läggs på rankingpoängen, dock inte på ratingpoängen för att undvika ratingpoänginflation. Jag är övertygad om att det här bra i slutändan men att det kommer att behöva justeras under resans gång för att till slut få fram den ultimata rankingen.

//Sten sa...

Hmm. jag förstår inte. På vilket sätt blir det poänginflation?

Det jag menade i mitt röriga inlägg var att man endast delar ut poäng för de matcher där "fel spelare vinner". Låt mig ta ett exempel.

Spelare A är en spelare som ligger högt på rankingen och spelare B är ligger lite längre ner.

Om A och B möter varandra och A vinner är det en bekräftelse på att rankingen stämmer. Inga poäng behöver delas ut eller dras av.

Om A och B möter varandra och B däremot vinner så är det något "fel" i rankingen. B borde ju ligga högre upp. Då får B ett antal pluspoäng (som borde baseras på skillnaden i deras ranking) och A lika många minus poäng. På det sättet tror jag inte att det blir någon inflation eftersom det totala antalet poäng i rankingsystemet är konstant.

Att därutöver ge någon sorts bonus till de främsta i turneringarna kan säkert vara bra som morot. Men då ökar antalet poäng i systemet :-).

//Sten

//Sten sa...

Jag läste visst lite slarvigt. Bonusen skulle inte läggas till ratingen utan på rankingen. Då ökar ju inte poängen precis som du skrev. Men inte med mitt förslag heller tror jag.

//Sten

Anonym sa...

Helt riktigt. Något år det hållet så blir det bra.