tisdag 14 oktober 2008

Dataranking

En pingispappa sa till mig: Är Sverige ett land med pingistraditioner? Är Sverige ett IT-land?

Vi befinner är snart framme vid 2009 och jag har för mig att Svenska Bordtennisförbundet har börjat med att undersöka dataranking 2001. Det känns som en orimligt lång tid för något som borde kunna lösas inom en mycket kort tidsrymd.

Dataranking skulle eliminera problemet med att få rätt antal till klasserna eller att man behöver lägga ut en förmögenhet på alla resor.

Det blir inga taktikresor för att skrapa ihop poäng. Det är motståndet som styr och inte något annat.

Jag sökte på ordet "dataranking" på Svenska Bordtennisförbundets hemsida och fick noll träffar. Det känns lite oroväckande.

Är det någon som känner till status i denna fråga.

12 kommentarer:

Patrik sa...

För de som inte har hört ordet dataranking tidigare så kanske jag skulle förtydliga vad detta innebär.

- Alla matcher är rankinggrundande, dvs alla turneringsmatcher och alla seriematcher

- Killar och tjejer rankas tillsammans, vilket innebär att tjejer kan spela i killklasserna och räkna poäng.

- Utomlands så spelar man ofta om varje placering, vilket man i och för sig inte behöver.

Det innebär att man inte behöver fokusera på om det kommer 3 eller 8 tjejer till tävlingen.

Det bör innebära även att det blir fler damlag i serien eftersom det ger lika mycket. Fler damlag kan innebära att tjejerna håller på med pingisen längre.

Tjejer kommer oftare att spela i killklasserna än vad som är fallet nu. Tjejerna kan därmed ställa upp i lokala tävlingar där killar spelar och reskostnaderna kommer att minska.

Att rankingen blir mer rättvis än nu är bara en positiv bieffekt.

Jag kan lägga till att i killpingisen är detta en precis lika viktig fråga bl a eftersom de yngre förmågorna i en del fall inte vill ställa upp på seriespel då det inte gäller något rankingmässigt.

Anonym sa...

Förbundets ambition att starta dataranking började nog långt innan 2001!/Fladder

Anonym sa...

på bloggen pingis anger manegment är denna fråga ett väldigt hett diskutionsämne..
Där verkar det som många spelare vill och tänker? kräva av sbtf att införa och starta upp detta med dataranking!

Dennis

Anonym sa...

Jo det skulle nog behövas.
jag vet en spelare som åkte till kebnerundan och fick med sig 72 rankingpoäng hem på bara 3 klasser..

Anonym sa...

Dataranking eller ej....spelar mindre roll....viktigare att föräldrar, ledare, tränare m.fl. koncentrerar sig på det som är viktigt....utvecklas i idotten bordtennis. Det gör man genom att ha passion för sporten, ha kul, träna en jäkla massa och tävla i individuell dos. Att i ungdomsåren jaga rankingpoäng... oavsett om det är en dataranking eller som nu utifrån riksrankinpoäng är kontraproduktivt...Det är en pedagogisk uppgift för oss vuxna att få ungdomarna att fokusera på rätt grejer.

Patrik sa...

Håller med om att man inte ska fokusera på rankingpoängen. Jag pratar aldrig rankingpoäng med min dotter.

Jag tycker dock att om man har ett system så kan väl i alla fall kräva att det finns en logik i systemet. Idagslägset så har logiken havererat för andra intressen.

Om det finns bättre metoder som många andra länder använder så bör man använda detta. Utan att det behöver innebära att man fokuserar på poäng.

För övrigt så krävs det ett visst antal poäng för att kvalificera sig till SM och en del större tävligar. Då känns det inte konstigt att kräva att systemet ska vara logiskt.

Anonym sa...

Till Patrik:

Vad är ologiskt med nuvarande riksrankingssystem?

dåligt rankingsystem...njae...kanske ...
kanske inte...men hur som helst inte ologiskt. Ju längre man kommer i turneringen ju fler riksrankingpoäng. Ju högre status tävlingen har (ranking 1,2 eller 3)ju fler poäng erhållna...helt logiskt med andra ord.

Patrik sa...

Till Herr Anonym:

Det ologiska är att samtidigt som det går en ranking ett turnering så kan det gå flera ranking två turneringar. När Topp 16 gick så gick det två ranking två turneringar samma helg Skåne och Blekinge. Oerhört mycket lättare att ta poäng i Skåne och Blekinge än i Topp 16.

En vinst i B-slutspelet i Topp 16 ger 2 poäng i F12 och den tjejen kunde säkert ha tagit 4 * 6 poäng, dvs 24 poäng i Skåne och Blekinge.

Denna helg så spelades det Region Topp 12 samtidigt gick det två Ranking 3 turneringar i Region Syd. Det tolv högst rankade var på Topp 12. Att komma tvåa i Topp 12 i F13 ger 4 poäng. Samma helg kan man ta minst 8 poäng i ranking 3 tävlingarna.

Inte särskilt logiskt.

Anonym sa...

Vad är problemet med att delta i så fina och prestigfulla tävlingar som TOP-16 och Regions TOP-12 (mycket utvecklande för spelarna med många tuffa matcher och lika tuff konkurrens? Om det nu skulle ge mindre rankingpoäng än om man "kuskar runt" samma helg och jagar poäng på ranking-2 och ranking-3 tävlingar...so what!?? De som blir kvalificerade till tävlingar som TOP-16 och Regions TOP-12 tillhör med största sannolikhet en kategori som utan problem samlar tillräckligt med poäng för att komma med till USM/JSM...eller? Nej, släpp "rankingpoängjagandet" och "tävla sunt och smart" med sikte mot framtiden...utifrån spelarens behov och lust...då kan vi fostra pingisstjärnor igen.

Hej hopp !!

Patrik sa...

Herr Anponym:

Det är inte alls de bästa som kommer till USM/JSM. Det är DM-vinnarna (vilket kan vara nybörjare) och de som skrapar ihop mest poäng. Självklart är de allra bästa med, men de som ligger i gränslandet handlar om poängskrapandet.

Eftersom du inte kan ta till dig mina eller andras argument och inte vågar stå för din åsikt så betraktar jag denna diskussion som avslutad.

Anonym sa...

Till Patrik:

Först skriver du:

"Det är inte alls de bästa som kommer till USM/JSM."

sen längre ned skriver du:

"Självklart är de allra bästa med, men de som ligger i gränslandet handlar om poängskrapandet."

Jag sammanfattar:

De bästa kommer alltså med till USM/JSM med nuvarande system.

De övriga (de som du kallar i gränslandet) skulle i mitt tycke må bättre av att tävla utifrån sin nivå, lust och mognad istället för att fokusera sin pingistillvaro på att jaga poäng och kvalificera sig till USM/JSM.

Vidare skriver du:

"Eftersom du inte kan ta till dig mina eller andras argument och inte vågar stå för din åsikt så betraktar jag denna diskussion som avslutad."

-Trodde att bloggen fanns för att öka kommunikationen och främja diskussionen kring svensk pingis...Du uttrycker ställetföljande: de som inte tar till sig dina åsikter eller samtycker med dina synpunkter skall ej bemöda sig att argumentera eller delta i diskussioner...konstigt sätt att resonera. Så länge du erbjuder möjligheten att vara anonym på din blogg får du nog finna dig i att denna möjlighet används. Vad tycker du är problemet med att vissa väljer att vara anonyma?....Det finns säkert många olika bra anledningar till att vissa vill vara anonyma... det spelar väl verkligen ingen roll så länge man respekterar varandras olika åsikter och ej går till personangrepp. För mig är idén, ämnet och den intressanta diskussionen intressantare än vem som säger vad....men okej...vi kan betrakta diskussionen som avslutad om du så önskar.

Pingis é toppen

Patrik sa...

Kommer med en sista kommentar i detta ämne:

Jag tycker inte heller att man ska hetsa efter rankingpoäng. Men är det för mycket begärt att det system som man har är logiskt?

Jag skrev att de ALLRA bästa som kom med och inte de bästa. Tjejerna i region Öst och Norr får problem eftersom det finns en gräns på åtta i varje klass.

Dataranking innebär att alla matcher är viktiga och då spelar det ingen roll hur många som kommer till tävlingen, vilket måste vara oerhört bra för tjejpingisen! Lagspel ger lika mycket som tävlingspel.