fredag 10 oktober 2008

Rankingpoängen - logik?

När systemet med R1, R2 och R3 kom så kändes det genomtänkt och bra. Denna säsong så känns det som om grundtanken har försvunnit. En helg när det går en R1:a så kan det gå flera R2:or. Det känns inte riktigt rätt. Det är betydligt lättare att skrapa ihop poäng i en R2:a än i en R1:a.

Ett exempel är Top 16. Helena Zetterström som vann B-finalen i F12 fick 2 poäng för den fantastiska insatsen. De tjejer som gick till A-slutspel och blev 5-8 fick 3 poäng.

Om man inte kom med i Top 16 utan åkte och spelade två st R2:or som gick samma helg i Skåne så kunde man förmodligen ha fått 24 poäng genom 4 segrar. Även om det bara skulle bli två segrar så är det 12 poäng. Det känns inte logiskt.

Om man istället kör på det som de flesta andra länderna sedan många år tillbaka har, nämligen dataranking, så skulle detta inte kunna hända. Då får man poäng beroende på motståndet och inte beroende på om det är en backhoppare, scout, volleybollspelare, pingisspelare eller någon med domarlicens som dömmer.

I år har det gått inflation i R2:or. Det kallas för R2-status, men varför kallas det status? Domare som inte har sett en pingismatch tidigare i hela sitt liv och chansar vid varje boll! Det är dock några arrangörer som har domare som kan pingis, vilket borde vara ett krav för en R2:a.

Vad tycker ni?

5 kommentarer:

Robert sa...

Ranking poäng!
Skulle vara otroligt tacksam om en beskrivning hur det fungerar med ranking poäng, själv har jag och min fru försökt förstå hur man räknar ut det, men när vi tror att vi lyckats så stämmer det aldrig.

Patrik sa...

Vi tar det i hallen imorgon.

Patrik sa...

Jag har varit om att en lätt utveckligstörd kille har dömt i en R2:a där den ena spelare grät (en kille) för att domaren vände fel vid nästan varje boll.

Det var varken kul för domaren eller spelarna.

Anonym sa...

Ett sätt är ju att ha ett system liknande det som finns i seniorklasser. Där räknar man samman en poängsumma utifrån vilken klass (Elit, 1, 2 osv) spelarna har. Kanske skulle man kunna ha något liknande på ungsomssidan med poängsumma utifrån senaste ranking. Om många spelare som har många rankingpoäng ställer upp ger det mer poäng.

Anonym sa...

Det sista är mkt bra alternativ/Fladder