måndag 13 oktober 2008

Enkät om USM/JSM

Det har gått ut en enkät till pingis-Sverige om hur man ska förändra USM/JSM. Följande tankar finns som förslag på förändring:

  • Fler speldagar (minst 4)
  • Färre deltagare (minst 50 % färre)
  • Ta bort poolspel (Cup från omg 1)
  • DM seger ingen kvalifikation
  • Spela fem set i huvudtävlingen
  • Mindre spelhagar (10 x 5)
  • Färre spelklasser (ta bort 15-års klassen)
  • Fler spelhallar
  • Ta bort dubblarna
  • Även seedade måste spela poolspel
  • Ta bort B-slutspelet
  • Se över kvalificering med riksranking

Jag tycker inte man ska ha cup, DM-seger borde inte ge kvalifikation och man kan överväga fler spelhallar. Jag är tveksam till om det är någon fördel att bli seedade och att komma in i tävlingen efter det att poolspelarna har blivit varma i kläderna.

OBS! Det är en enkät. Inget är spikat.

Vad tycker ni?

14 kommentarer:

Anonym sa...

Var finns denna undersökning? Jag tycker JSM och USM funkar bra som de är idag. Det finns en stor chans för bra spelare att de flesta år komma med i någon åldersklass. Åker spelaren till en tävling 100 mil är det bra med poolspel, B-slutspel och sjusetare.
Antalet övernattningar behöver inte öka, det är tillräckligt dyrt för en klubb eller spelare som det är nu.

Patrik sa...

Jag har fått den på mailen. Enkäten har gått ut till distrikten.

Jag tycker inte heller man ska minska på antal deltagare. För tjejpingisen så tror jag det vore förödande.

Jag håller definitivt med om kostnadsaspekten.

Anonym sa...

Jag reagerar på förslaget att ta bort 15 års klassen.. Det är vid 14-15 ålder som de flesta slutar och har man inget sm att satsa till är det ett alldelles för långt hopp från 14 till 17.
Varför tycker du inte DM segraren ska bli direktkvalificerad Patrik?

Dennis Liljeberg

Anonym sa...

Oj...sällan har jag läst sämre förslag gällande SBTF:s SM-tävlingar för Ungdomar

Kommentarer kring aktuellt förslag:

Fler speldagar (minst 4):
- Varför...blir bara dyrare för alla parter

Färre deltagare (minst 50 % färre):
- Varför... I stället är det bra för konkurensen om fler ungdomar i Sverige har möjlighet att kvalificera sig och spela USM/JSM...man har redan dragit ner antalet kvalificerade/klass markant sedan tidigare år...för ca 20-25 år sedan innehöll ungdomsklasserna 128 spelare på pojksidan.

Ta bort poolspel (Cup från omg 1):
- Varför...I stället bra om alla är garanterade x antal matcher innan hemfärd.

DM seger ingen kvalifikation
- Varför....I stället bra för konkurensen i landet och fortsatt talangutveckling att man inte stänger igen Norrlandsfönstret helt

Spela fem set i huvudtävlingen:
- Varför...I stället bra med 7- setare då detta gäller internationellt.

Mindre spelhagar (10 x 5)
- Varför....I stället bra då större spelhagar gäller internationellt

Färre spelklasser (ta bort 15-års klassen):
- Varför...I stället bra med denna klass då hoppet mellan 14 och 17 annars blir för stort...moroten för landets 15-åringar behövs finnas kvar...annars riskeras vi att många slutar spela i denna känsliga ålder....så sker ju redan nu tyvärr.

Fler spelhallar:
- Varför....I stället bra för spelare, ledare och publik om så många av matcherna som möjligt går i samma huvud-hall...i så fall fler träningsbord i närliggande hallar.

Ta bort dubblarna:
-Varför...I stället är dubbel ett utomordentligt sätt att lära sig idrotten pingis....tvärt emot skulle vi behöva träna och tävla mer i dubbel än vad vi gör idag för att förbättra talangutvecklingen i Sverige.

Även seedade måste spela poolspel:
- Bra förslag...det skulle inte ändra resultatlistan nämnvärt för placeringar 1-8...men antagligen skullemånga fler 1/8-delsseedade spelare hålla sin seedning med denna reform...ur ett sportsligt perspektiv ett bra förslag.

Ta bort B-slutspelet:
Varför...Istället bra med många kvalitativt tuffa matcher för deltagande ungdomar...att matcherna inte har någon betydelse är ej korrekt och är enbart ett pedagogiskt problem för tränare, ledare och spelare att tillsammans lösa.

Se över kvalificering med riksranking
- I stort dett bra som det är nu...nuvarande riksranking samt DM-vinnare bestämmer USM/JSM-deltagare....ännu bättre vore dock om en "dataranking" samt DM-vinnare bestämde vilka som var kvalificerade till USM/JSM

/Pingisfantasten

Patrik sa...

Till Dennis:

Som svar på din fråga angånde DM-segrare så tycker jag att det känns konstigt att hälften av alla deltagare ska vara DM-segrare. Det finns många som satsar och tycker det är kul med pingis som kanske ligger runt 30-strecket i rankingen. De får inte komma med.

Men i vissa distrikt så räcker med att sätta sig på fembussen till årets enda tävling för att bli direktkvalificerad till SM. Känns inte rätt att det är stenhårt i många distrikt och där behöver man lägga ned en massa pengar på resande för att komma till SM, medan det räcker med en bussbiljett i vissa distrikt.

I ett distrikt nära mig så var det fyra anmälda i F12 förra året. Hälften kom och en av dem kom till SM. I ett annat distrikt så var DM-segraren nybörjare.

Jag tycker att de 48 bästa ska vara med i SM.

Anonym sa...

Varför har man skickat ut denna enkät?
Varför ändra på något som fungerar bra? Det verkar som om man försöker dra ner på arrangemanget kring SM, istället för att försöka bredda sporten. Förbundet borde ju ägna sin tid till viktigare saker, som att söka sponsorer etc. och att exponera bordtennisen mer i media.

Patrik sa...

Håller med Anonym om tiden och resurserna är begränsade så gäller det att fokusera på rätt frågor.

Anonym sa...

Anledningen till att man gör detta är att man vill kolla upp pingissverige tycker att de ändringar man gjorde för ett par år sedan slagit väl ut. Detta är inget konkret förslag, DET är en undersökning där vi frågar vad klubbar tycker. /Fladder, ansvarig för detta i region öst.

Patrik sa...

I en annan region så stod se här i utskicket i samband med enkäten:

Det är Ulf Rödin på Skånska Bordtennisförbundet som fått till uppgifta att se över dagens USM/JSM.

Enkäten antyder att förändring kan ske.

Hoppas bara att det är fråga om missuppfattningar i sådana fall.

Det är ändå bra att göra sin röst hörd för de som fyller i enkäten.

Patrik sa...

Till Dennis:

Jag ska väl lägga till också att jag tror att det är att bränna ljuset i båda ändar med direktkvalificering av DM-segrare.

Den som ställer upp i SM och spelmässigt inte är kvalificerad tappar lätt suget och den som är spelmässigt kvalificerad, men inte får komma med tappar också lätt suget. Det behöver inte vara så, men det finns risk.

Anonym sa...

tack för svaret patrik.
Då tycker vi precis likadant=)

Anonym sa...

haha här kommer en anekdot om min egna karriär som undomsspelare på U SM..

Jag blir utagen att spela P 13 som klassen då var i U SM...

SM gick detta år i Helsingborg tror jag och jag var taggad som aldrig förr. Jag åker de 120 milen i bil ner.

När jag sedan i Helsingborg ser lottningen är det sverige 1an Magnus Molin står för motståndet i omgång 1

5-21 6-21

Tack och hej leverpastej 240 mil i bil.. Matchen tog ungefär 11 min=)

Jag tycker poolspelet kan få vara kvar jag=)

Dennis Liljeberg

Anonym sa...

DM inte kvalificerande? Utan den moroten, få komma till SM, så kan DM skrotas. Det är inte många som idag när rankingpoängen regerar värderar en DM-seger särskilt högt och speciellt inte i de små och "sämre" distrikten. Utan en SM-plats i potten blir statusen lika med noll.
Det kommer med för dåliga spelare på SM = sant. Men det får vi ta. Utöka antal spelare med 8 st per klass. För tjejernas del blir det då 56 spelare.Låt de 16 seedade stå över som nu. De 16 sämst rankade delas in i fyra pooler där de två främsta i varje pool går till nästa steg. De övriga till B-slutspel. De åtta spelare som gått vidare möter de övriga icke seedade i ett nytt poolspel. 8 pooler där två från varje pool går vidare för att möta de seedade precis som det varit förut. De övriga till B-slutspel. I B-slutspelet blir det då 24 spelare där de 8 bäst rankade står över första omgången.Kort sagt utöka med 8 spelare. Låt de 16 sämst rankade spela ett "förkval" till huvudturneringen och kör som förut.

Patrik sa...

Skruv:

DM har idag R2-status, vilket innebär att man får förhållandevis många rankingpoäng. Moroten finns ändå.

För övrigt så tycker jag att ditt förslag är alldeles lysande.