Nedan följer en intervju med Anders Bölenius som är pappa till Sannamarie Bölenius om hur tjejsatsningen ser ut i Finland. Sannamarie spelar för Finland internationellt.
1) Hur ser Finlands landslagssatsning för tjejer ut?
Svenske Johan Kratz (tidigare tränare i både Köping och Ängby) är numera anställd av Finska Bordtennisförbundet som ansvarig för alla landslagen på ungdoms-, herr- och damsidan. När det gäller tjejer så har han även hjälp av Sonja Grefberg.
För de som inte varit med så länge och känner till Sonja så är hon en fd internationellt framgångsrik damspelare som bl.a. vunnit ett EM-guld i juniordubbel.
2) Vilka aktiviteter ordnas?
Johan och Sonja försöker ordna en aktivitet i månaden – läger eller tävling. För Sannamari så innebär det under denna höst två landslagsläger i Finland, ett internationellt ”Eurokids”-läger i Tjeckien i november, Serbian Cadet Open samt Ängby Internationella.
3) Hur arrangeras lägren?
För att knyta an till de diskussioner som varit på bloggen så ordnar de läger för flera av landslagen samtidigt t.ex. så är nästan alltid pojk- och flickläger tillsammans. Ofta har de även juniorer och kadetter samtidigt. På lägren är det ett relativt brett deltagande 20-30 spelare – nivåindelning sker sedan under träningsmomenten.
4) Hur går finansieringen till?
Finansieringen av läger och turneringsspel delas mellan förbundet och den enskilde – i praktiken går det till så att en avgift av varierande storlek tas ut både vid turneringar och läger- ibland varierar avgiften beroende på spelstyrka. Några spelare har egna sponsorer som hjälper till med kostnaderna.
Finska bordtennisförbundet har nyligen fått ett nytt sponsorkontrakt med svenska TTEX/Butterfly vilket kanske ger nya möjligheter.
5) Vad är ni mest nöjda med?
· en ambitiös säsongsplan
· duktiga och engagerade ledare i Johan och Sonja
· internationella utbytet
· ökat personligt utbyte med Finland (mer övning i finska språket och mer kontakt med finska släktingar)
6) Potentiella orosmoln
· personberoendet både på spelar- och tränarsidan
· dyrt i längden?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar